Darmen pijn

Heb je last van darmen pijn? Als je last hebt van een dikke darm pijn oftewel pijn aan dikke darm dan kan dat van alles zijn. Maar normaal gesproken als je pijn darmen hebt, is de kans groot dat je een blindedarmontsteking hebt. Maar een acute blindedarmontsteking heeft meestal een voorgeschiedenis.

De pijn darmen ontstaat vaak door vochtophoping die de afsluiting van de blindedarm volledig maakt. Maar door de zwelling kan ook de doorbloeding belemmerd worden, waardoor het aanhangsel overgaat in versterf. Indien er geen bloedvaten dichtgedrukt worden, dan raakt de ontstoken blindedarm opgezwollen en gespannen. De blindedarmontsteking kan ook plaatselijk prikkeling van het buikvlies veroorzaken.

De verstopping van de afvoergangetjes van de blindedarm, meestal een stukje harde ontlasting, kan er ook weer uitschieten. De verschijnselen verdwijnen dan weer als sneeuw voor de zon. Zo een stukje harde ontlasting kan alleen inde blindedarm komen, als de druk in de dikke darm hoog is. Hierdoor neemt de doorbloeding en de soepele werking van de spieren van de dikke darm af.

Een verstopping vergroot de kans op blindedarmontsteking. De dunne darm blijft zijn inhoud in de dikke darm lozen. Terug kan de voedselbrij niet, omdat er op het overgaan van de dunne darm naar de dikke darm een afsluiting zit. Drukverhoging in het begin van de dikke darm en verminderde doorbloeding in dit gebied als gevolg daarvan, bevorderen verstopping van de blindedarm. De verschijnselen van acute blindedarmontsteking zijn een gespannen en pijnlijk gevoel in de rechteronderbuik, misselijkheid, braakneigingen en koorts.

Pijn in darmen

Chronische blindedarmontsteking is een vrij vaag begrip. De patiënt klaagt voortdurend over een doffe, zeurende pijn in de rechteronderbuik. Het komt niet tot het ziektebeeld van de acute blindedarmontsteking, zodat er geen reden lijkt te zijn om in te grijpen. De kortdurende aanvallen van pijn noemt met wel appendiculaire kolieken. Door middel van een röntgenfoto is soms te zien dat de blindedarm niet goed meer is. De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de blindedarm. Soms wordt er ook een speciaal dieet voorgeschreven.