De spijsvertering

De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk? De spijsvertering is een belangrijk proces waarbij het spijsvertering kanaal centraal staat. Bij een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand van je spijsvertering maag en spijsvertering stelsel en zorgt ervoor dat belangrijke voedingstoffen zoals mineralen en vitaminen goed afgegeven worden aan ons bloed.

En zodoende worden de organen en cellen bereikt. Daarnaast zorgt een goed spijsverterings stelsel en spijsverterings kanaal voor een goede spijsvertering en dus een goede stoelgang. Maar wat heel veel mensen niet weten is dat de spijsvertering al in onze mond begint.

Zodra je voedsel begint de kauwen in de mondholte, zal dit voedsel vermengd worden met speeksel en fijngemalen worden. De voeding die doorgeslikt wordt komt dan terecht in de slokdarm. Via de slokdarm zal het in de spijsvertering maag belanden, waar het tijdelijk wordt opgeslagen.

In de maag zelf wordt het voedsel weer geschikt gemaakt voor opname in dunne darm, waar een groot deel van de spijsvertering plaatsvindt. Dan zal het voedsel klaargemaakt worden voor opname in het bloed via de darmwand. De onbruikbare resten gaan naar de dikke darm en daar wordt voedsel ingedikt en bewerkt door bacteriƫn, waardoor ontlasting ontstaat.

De taken van een spijsvertering kanaal

  • Het opnemen van voedsel
  • Het vloeibaar maken van voedsel
  • Het afbreken van voedsel tot kleine deeltjes
  • Het afgeven van de kleine deeltjes aan het bloed
  • Het verwijderen van onverteerbare bestanddelen uit ons lichaam