Dikke darm poliepen

Als het gaat over poliep dikke darm, dan gaat het over een woekering van het slijmvlies in de dikke darm. Een poliep kan zowel in grootte als in vorm variëren. Er zijn mensen die een poliep hebben maar je kunt er ook meerdere hebben. De poliepen op de dikke darm komen best veel voor. 

Er zijn ook mensen die poliepen hebben zonder dat zij het weten omdat ze geen klachten hebben. Er wordt gedacht dat ongeveer 5-20% van de mensen boven de vijftig jaar last heeft van poliepen. Veel poliepen zijn goedaardig, als dat niet zo is dan kan er sprake zijn van darmkanker.

Poliep in dikke darm

Wanneer er sprake is van poliepen dikke darm kunnen er bepaalde klachten ontstaan. Daarbij kun je denken aan bloed in de ontlasting, maar ook een verandering in het patroon van de ontlasting en een erg onregelmatige stoelgang.

Je kunt ook buikpijn hebben en er kan sprake zijn onverklaarbaar gewichtsverlies. Voor de meeste klachten gaan mensen  niet naar de huisarts, maar wanneer er bloed bij de ontlasting zit is het belangrijk om dat te laten onderzoeken.

Poliepen in de dikke darm

De arts kan onderzoeken doen om te kijken of dat er sprake is van poliepen in de dikke darm. Er zal lichamelijk onderzoek worden verricht, maar er zullen ook vragen aan je gesteld worden over welke klachten je hebt en hoe je stoelgang is.

Soms heb je veel moeite om naar de wc te gaan en was dat vroeger niet. Dit is een verandering die je dan zelf zeker moet melden en de arts zal hier ook naar vragen. Je kunt maar beter eerlijk zijn over welke klachten je hebt, zodat er ook wat aan gedaan kan worden!