Hoe lang is de dikke darm?

Veel mensen vragen zich wel eens af, hoe lang is de dikke darm? De dikke darm is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Zo bestaan de darmen uit de dunne, dikke en endeldarm. Maar hoe lang is dikke darm? Dit beantwoorden we later in dit artikel.

Voedsel komt via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terecht. Zo gaat het via de dunne darm naar de dikke darm en vervolgens naar de endeldarm. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats.

De brokken voedsel worden in de dunne darm afgebroken voedingsstoffen en deze voedingsstoffen kunnen via de dunne darmwand in ons lichaam opgenomen worden. De onverteerbare voedselresten zullen dan in de dikke darm bewerkt worden door de darmbacteriën. Vervolgens worden ze tijdelijk opgeslagen in endeldarm en zullen het lichaam verlaten als ontlasting. Maar kun je eigenlijk een te lange dikke darm hebben en hoe lang is je dikke darm nu eigenlijk?

Hoe lang is je dikke darm?

De dikke darm is ruim één meter lang en ligt eigenlijk als een soort omgekeerde “U” in de buikholte. De dikke darm gaat over in de endeldarm en wordt ook wel de rectum genoemd. De endeldarm eindigt weer bij de anus en de dikke darm bestaat achtereenvolgens vanaf de dunne darm uit:

  • De blinde darm (caecum)
  • In de blinde darm, bij de overgang van dunne darm naar dikke darm, bevinden zich twee grote slijmvliesplooien. Dit wordt ‘de klep van Bauhin’ genoemd. Deze klep moet voorkomen dat dikke darminhoud terugstroomt naar de dunne darm. Onderaan de blinde darm bevindt zich een ‘blind’ eindigend wormvormig aanhangsel. Dit wormvormig aanhangsel heet officieel de appendix, maar wordt in de volksmond vaak ‘blinde darm’ genoemd. Bij een zogenaamde ‘blindedarmontsteking’ (appendicitis) wordt alleen dit wormvormig aanhangsel verwijderd.
  • De dikke darm (colon)
  • De dikke darm kan weer onderverdeeld worden in:
  • o colon ascendens, dat na de blinde darm recht omhoog loopt
  • o colon transversum, het horizontale deel
  • o colon descendens, het afdalende deel, dat met een bocht overgaan in het
  • o sigmoïd, het s-vormige afdalende deel