Dikke darm kanker

Dikke darm kanker is een vrij veel voorkomende vorm van deze vreselijke ziekte. Jaarlijks krijgen rond de 12000 mensen in Nederland dikkedarmkanker. In de meeste gevallen komt de ziekte voor bij mensen boven de 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen is dikke darm kanker de 3e meest voorkomende vorm van kanker na longkanker en prostaatkanker. Bij vrouwen staat het op de 2e plek na borstkanker. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen de ziekte overleven. Door betere behandelingsmogelijkheden en medicijnen overlijden er jaarlijks minder mensen. In 2010 is ongeveer 1/3e van de 12000 mensen aan deze ziekte overleden. Dit aantal neemt gelukkig steeds meer af door de betere behandelingen. Dikke darm kanker wordt daarnaast steeds beter in een vroegtijdig stadium herkend. Het aantal mensen met dikkedarmkanker neemt helaas wel toe door de oplopende vergrijzing in ons land.

Dikke darm kanker symptomen

De volgende symptomen zouden kunnen wijzen op deze ziekte. Dit hoeft echter niet, het kan ook een andere onschuldige oorzaak hebben of wijzen op een andere aandoening van de dikke darm.

– Verandering in de stoelgang
– Ontlasting met bloed
– Veelvuldige en aanhoudende buikpijn
– Vermoeidheid
– Een “vol” gevoel in de darmen
– Verlies van gewicht
– Bloedarmoede

Als u merkt dat u bloed in de ontlasting heeft is het altijd aangeraden u zo snel mogelijk te melden bij de huisarts. Het kan echter ook een andere oorzaak hebben. Als de andere klachten langdurend aanhouden is het ook aan te raden om binnen 1 a 2 weken contact op te nemen met een arts.

Behandeling dikke darm kanker

Het hangt af van de grootte en de locatie van de tumor wat voor behandeling er gestart wordt. In een vroegtijdig stadium zal er volledig gewerkt worden aan genezing met een curatieve behandeling. Dit kan door middel van een operatie, chemotherapie en bestraling. Als dikke darm kanker in een stadium is ontdekt dat er geen genezing meer mogelijk is zal er een palliatieve behandeling gestart worden. Deze behandeling is vooral gericht op het verminderen van de klachten en afremming van de ziekte.