Dikke darm ontsteking

Het spijsverteringskanaal is gevoelig voor eventuele afwijkingen in het dieet. Als u ineens anders gaat eten en daarbij andere producten inneemt dan normaal dan kan de dikke darm daar, al dan niet tijdelijk, van ontregeld raken. Als u daarnaast een verkeerd voedingspatroon heeft met te weinig voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft dan kan dit op termijn een dikke darm ontsteking geven.

Ontstaan van een dikke darm ontsteking

Er leven ontelbaar veel bacteriën in ons maag-darm kanaal. Zij helpen niet alleen om voedselresten af te breken, maar zij zorgen ook voor een gezond evenwicht in de darmen. In de dikkedarm bevindt zich een slijmvlies wat door de bacteriën gezond wordt gehouden. Bij een verkeerd evenwicht van de darmflora of bijvoorbeeld een verlaagde weerstand kan dit slijmvlies aangetast worden. Het slijmvlies bevindt zich aan de binnenkant van de dikke darm. Bij een aantasting van dit slijmvlies ontstaat er al snel een ontsteking. In het slijmvlies kunnen zweren ontstaan.

Dikke darm ontsteking symptomen

Een dikke darm ontsteking kan verschillende klachten met zich mee brengen. De dikke darm ontsteking symptomen zullen in de meeste gevallen gepaard gaan met behoorlijke buikpijn. De darmflora is daarnaast ontregeld waardoor diarree kan optreden. Minder trek in eten, koorts, vermoeidheid en verlies van gewicht kunnen ook meespelen.

Hoe wordt een dikke darm ontsteking behandeld?

Een arts zal eerst een diagnose moeten stellen. Vaak gebeurd dit door middel van een kijkonderzoek. Meer informatie over onderzoek is te lezen in het artikel Klachten en onderzoek dikke darm. Voor een ontstoken dikke darm worden medicijnen voorgeschreven. Dit is enkel om de symptomen van dikke darm ontsteking te verminderen. Genezen doen ze niet. Een aangepast dieet in combinatie met rust en de juiste medicijnen zal in de meeste gevallen de klachten al snel verminderen. Soms kan een dikkedarmontsteking weer terug komen of juiste chronisch weer terugkomen. In dat soort gevallen kan een arts overgaan op een operatie waarbij het stukje ontstoken dikke darm wordt verwijderd.