Spastische dikke darm

Een spastische dikke darm wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. Het is een onschuldige aandoening aan de dikke darm, maar het kan wel klachten veroorzaken. Bij een spastische darm maakt de darm krampachtige en spastische bewegingen. De darmspieren vertonen dan “spastische bewegingen”. Ze trekken te langzaam of juist te snel samen. Sommige patiënten met een spastische dikke darm hebben daarnaast problemen met een prikkelbare of overgevoelige darmwand. Een spastische dikke darm komt veel voor in ons land. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland het prikkelbare darm syndroom hebben.

Spastische dikke darm symptomen

Een spastische dikke darm kan leiden tot verschillende klachten en symptomen, ondanks dat het in beginsel een onschuldige aandoening is. Wat zijn de spastische dikke darm symptomen? We zetten ze even op een rijtje:

– Problemen met de stoelgang (obstipatie of juist diarree)
– Kramp in de buik
– Last van winderigheid
– Buikpijn
– Opgeblazen gevoel

Met name de buikpijn kan erg vervelend zijn. Dit kan een zeurende buikpijn zijn die veelvuldig aanwezig is, maar het kan ook optreden bij een krampaanval als de darmspieren te snel samentrekken. Naast deze symptomen bij het prikkelbare darm syndroom kunnen psychische klachten ook een rol spelen. Gevoelens van angst over de klachten kunnen leiden tot een angststoornis en stress.

Behandeling spastische dikke darm

Het prikkelbare darm syndroom kan niet genezen worden. Wel zijn er een aantal manieren om er beter mee om te kunnen gaan. Gezonde en gevarieerde voeding is zeer belangrijk. Eet voldoende vezels. Er bestaat ook een speciaal spastische dikke darm dieet die de prikkelbare darm zoveel mogelijk ontlast. Drink ook voldoende water voor een goede doorstroming. Naast een speciale spastische dikke darm dieet is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Zorg voor voldoende beweging en stop met roken en alcohol.